Měření termokamerou a analýza staveb

Součinitel tepelné vodivosti

06.06.2014 16:55

Součinitel tepelné vodivosti

 

Součinitel tepelné vodivosti je fyzikální veličina z oboru termodynamiky. Označuje se malým písmenem lambda . Udává míru schopnosti látek vést teplo a je to u látek konstantní veličina. Jde o tzv. materiálovou konstantu, která charakterizuje danou látku za přesně stanovených podmínek. Nízká hodnota součinitele tepelné vodivosti znamená, že látka patří mezi tepelné izolanty. Tepelné vodiče mají vysoký součinitel tepelné vodivosti a jsou to především kovy.

V oblasti úspor energie je součinitel tepelné vodivosti podstatný u materiálů, které se používají pro tepelnou izolaci. Tepelná izolace (zateplení) umožňuje snížitenergetické ztráty staveb a projevuje se celkovou úsporou energie a snížením nákladů na vytápění. Pro tepelnou izolaci se využívá v dnešní době řada umělých i přírodních izolačních materiálů.

Definice součinitele tepelné vodivosti

Součinitel tepelné vodivosti lze definovat jako množství tepla, které musí za jednotku času projít tělesem, aby na jednotkovou délku byl jednotkový spád. Přitom se předpokládá, že teplo se šíří pouze v jednom směru. Základní jednotkou je Watt na metr a Kelvin (W.m-1.K-1). Hodnota součinitele tepelné vodivosti se zjišťuje experimentálně. Celý článek zde .

Tabulka součinitele tepelné vodivosti stavebních materiálů pdf zde.

 

Kontakt

Ing.Peterková Helena

pet.helena@seznam.cz

696 13 Šardice 441

606 873 777

Vyhledávání

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode